Groengek(l)eurd Nieuwsbrief Mei 2024
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
Wil je op de hoogte blijven van interessante tips & tricks m.b.t. het lastenboek van GroenGek(l)eurd, aankomende evenementen of andere nieuwsitems uit de sector? Dit kan op verschillende manieren.
Ontvang de driemaandelijkse nieuwsbrief automatisch in je mailbox via dit inschrijvingsformulier.
Of
Volg en like GroenGek(l)eurd dan via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.
De GroenGek(l)eurd community is groeiende, het kwaliteitslabel wint aan bekendheid bij zowel tuinaannemersbedrijven als hun potentiële klanten. Meer en meer bedrijven zien het nut en belang van een kwaliteitslabel om zich te kunnen onderscheiden in professionaliteit en vakmanschap. Heel wat klanten, zowel particulieren als overheden, stelden reeds de vraag naar een lijst met gecertificeerde tuinaannemers. Deze werd nu gepubliceerd op de website, onder het tabblad “Vindt uw GroenGek(l)eurd aannemer”.
Als GroenGek(l)eurd tuinaannemer kan u hier vanaf nu steeds naar verwijzen, als klant vindt u hier uw geschikte tuinaannemer. De lijst werd gegroepeerd per provincie.
De Bodemkundige Dienst heeft tot doel om de kwaliteit van het leefmilieu te verbeteren door de land- en tuinbouw te ondersteunen met wetenschappelijk onderbouwd advies aan de hand van analyses van de bodem. Dit kunnen we waar maken dankzij de meer dan 75 jaar ervaring in grondontleding en bemestingsadvies. Elk jaar opnieuw voeren we tienduizenden grondontledingen uit.
Niet alle tuinbodems hebben ideale eigenschappen en ontwerpplannen worden vaak vooral esthetisch bepaald. Als we de zaak nu eens omdraaien en beginnen bij het leren kennen van de bodem? Zo kan je aan de slag gaan met een gevarieerde groep aan planten die goed zal aarden in deze specifieke bodem, wat de kans op succes nog verhoogt en de arbeidsintensiviteit en de kosten in de toekomst verlagen. Aan de hand van het bemestings- en kalkadvies kan je de bodem optimaal voorbereiden en verder onderhouden. Een must voor een vakman en voor geslaagde projecten.
Wij nodigen jullie dan ook graag komend najaar uit voor een bezoek aan de Bodemkundige Dienst om kennis te maken met de ware aard van de tuinbodem: welke bodemeigenschappen zijn belangrijk, hoe kunnen we die bepalen en wat kunnen we dan met deze kennis doen? Wat zijn de valkuilen? Hoe zit het nu eigenlijk algemeen met onze tuinbodems in Vlaanderen? Volg samen met ons de weg van een bodemstaal, vanaf de staalname doorheen de analyses in het laboratorium, tot aan het eindverslag en neem een kijkje in enkele tuinanalyses. Zo leer je hoe je de resultaten kan interpreteren en hoe het advies om te zetten in de realiteit. Volg zeker de agenda in de komende nieuwsbrieven!
Om jullie helemaal warm te maken voor een vruchtbare samenwerking, kunnen GroenGek(l)eurd tuinaannemers kennis maken met onze standaard grondanalyse voor tuinen, met een eenmalige korting van 20% op een tuindoosje. In dit pakket zit een informatieboekje over de bodemvruchtbaarheid, instructies voor correcte bodemstaalname, een staalzakje en een inlichtingenformulier voor je eerste bodemstaal. Het bodemstaal kan ons gratis bezorgd worden via een terugzendenvelop, maar je kan stalen ook zelf binnenbrengen aan de receptie.
Onze website: www.bdb.be
Contact: mderuyck@bdb.be of info@bdb.be
Tuinen hebben een ongeziene kracht om weerwerk te bieden aan droogte, elk teveel aan regen en zelfs klimaatopwarming. Planten zijn namelijk in staat om regenwater te laten infiltreren in de grond, waar het ter beschikking blijft voor nu en later, mits de juiste plantkeuze wordt gemaakt natuurlijk. En dit is net waar professionele tuinaannemers, en zeker deze met een GroenGek(l)eurd certificaat, expert in zijn. Dat een Sponstuin er net zo veelzijdig en mooi uitziet als gelijk welke andere tuin en absoluut niet wild of verwilderd moet zijn, bewijst de Paradijstuin van de tuinaannemersvereniging Groen Groeien. Zij realiseerden voor het tweede jaar op rij een tijdelijke tuin die graaf Renaud de Kerchoven al zolang wil tijdens zijn tuindagen en die hij waardig vindt voor zelfs de mooist Britse tuinshows, de RHS-Garden Shows, met presentaties op het allerhoogste en internationale niveau. De tuin laat absoluut niet zien dat hij maar voor even is aangelegd. Hij gaat voor een plantenrijkdom die laat vermoeden dat hij al enkele jaren op die plek tijd heeft gehad tot groeien. Blikvangers in de tuin zijn alle mogelijke elementen die in een veelzijdige Paradijstuin aan bod komen: van gazon en borders die regenwater rechtstreeks laten infiltreren in de bodem, bloeiende vaste planten en heesters die bijdragen tot de biodiversiteit, bomen en een en natuurlijk ook een terras, kwestie van de tuin volop tot leeftuin te maken. De betegeling is echter wel waterdoorlatend. GroenGek(l)eurd ondersteunt als kwaliteitslabel voor tuinaannemers mee deze demonstratie van vakmanschap.
Deze Paradijstuin van het Tuinaannemereffect won dan ook terecht de Grote Prijs van het Park van Beervelde!
Op 1 april 2024 fuseerde het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), de kennispartner van het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel, met twee andere Oost-Vlaamse Proefcentra voor aardappel- en groenteteelt (PCA, PCG) tot Viaverda. Viaverda kiest er resoluut voor om sectorgericht en laagdrempelig te blijven werken, dicht bij de ondernemers. Viaverda zal vanuit diepgaande praktijkkennis uitdagingen aangaan en kansen grijpen. Viaverda wil praktische antwoorden bieden en stevige wortels creëren voor innovatieve groei.
Viaverda bouwt verder op een decennialange Oost-Vlaamse traditie van praktijkonderzoek, demonstratie en voorlichting in verschillende sectoren. Al vele jaren werken de praktijkcentra intensief samen met telers en groenvoorzieners om pragmatische oplossingen te vinden voor de vele uitdagingen op het veld en in de serre. Meer dan 2.500 aangesloten bedrijven uit de sector onderlijnen het belang van praktijkonderzoek. Viaverda wil de complementaire teeltexpertise in groenten, aardappelen, sierteelt en groenvoorziening bundelen om vanuit een nog sterkere kennisbasis telers en groenvoorzieners maximaal te ondersteunen. De krachtlijnen van Viaverda werden feestelijk voorgesteld tijdens het lanceringsevent op 28 maart.
Viaverda heeft de ambitie om haar sterke kennisbasis nog verder uit te bouwen in alle relevante onderzoeksthema’s. Onderzoek en ontwikkeling zijn immers essentieel voor de degelijke onderbouwing van onafhankelijke adviezen voor telers en groenvoorzieners. Waar nodig zal innovatieve technologie samen met toeleveranciers ontwikkeld worden, om ze sneller beschikbaar te krijgen voor ondernemers. Ook andere stakeholders zullen in de toekomst kunnen blijven rekenen op een wetenschappelijke onderbouwing van belangrijke dossiers voor de verschillende sectoren.
Alleen door zaken samen aan te pakken kunnen we doeltreffende oplossingen vinden. Viaverda wil intensief samenwerken met alle niveaus: van toeleveranciers, telers, groenvoorzieners en sectororganisaties tot handel, verwerking, overheden en andere kennisinstellingen. Elk van deze stakeholders heeft immers een impact op de ondernemer en zijn ondernemerschap.
Op donderdag 22 februari 2024 vond de jaarlijkse Studiedag Groenvoorziening ‘Waterbeheer in natuurlijke groenzones’ plaats op het Proefcentrum voor Sierteelt, nu Viaverda, te Destelbergen.
Groenzones in tuinen en openbaar groen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van een klimaatrobuuste leefomgeving via bovengrondse infiltratiezones. Tijdens het eerste deel van deze studiedag werd dieper ingegaan op de huidige wettelijke eisen van de gewestelijke hemelwaterverordening, de dimensionering van een infiltratiezone en de natuurlijke inrichting ervan. Het tweede deel van de studiedag behandelde natuurlijke waterelementen zoals (zwem)vijvers in groenzones. Een waterelement draagt immers bij aan het bevorderen van biodiversiteit en levert verkoeling tijdens warme dagen. Behoud van waterkwaliteit is echter niet altijd een sinecure, heel wat factoren hebben hierop een invloed. We gaven hierin meer inzichten en gingen dieper in op de plantkeuze.
De presentaties van deze studiedag kan je hier bekijken.