Groengek(l)eurd Nieuwsbrief Maart 2023
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
Elke tuinaannemer met een fytolicentie P2 of P3 dient te werken volgens het 8 stappenplan van geïntegreerde gewasbescherming (IPM).
Departement Landbouw & Visserij stelde hiervoor sectorspecifieke richtsnoeren op, waaraan minimum moet voldaan worden. Voor groenvoorziening werd tot op heden steeds verwezen naar deze voor sierteelt, dewelke echter zeer teeltgericht zijn en vaak moeilijk toepasbaar voor tuinaanneming.
Het Proefcentrum voor Sierteelt stelde daarom in 2022 in samenwerking met de sectororganisaties voor tuinaanleg, een IPM checklist op maat van deze sector op. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen ontwerp/aanleg en onderhoud. Bekijk hier deze checklist.
Deze checklist werd goedgekeurd vanuit de bevoegde overheid, en werd ook mee opgenomen in het lastenboek van het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel voor tuinaannemers. Als GroenGek(l)eurd certificaathouder toon je aan dat je in orde bent met deze IPM checklist en ben je gerust bij een onverwachte controle van het FAVV!
Uw tuin is een BTW-jungle, volgens dit artikel in De Tijd. Ook als tuinaannemer is het niet altijd evident om daarin van alles op de hoogte te blijven.
GroenGek(l)eurd informeert dan ook graag zijn certificaathouders met dit handige overzicht van de huidige BTW-tarieven:
Wist je dat de wijziging van 21% naar 6% BTW op plantgoed voor de klanten van tuinaannemers te danken is aan het werk van de vakverenigingen voor tuinaanleg, zijnde Groen Groeien, Sint-Fiacre, AVBS en BFG-FBEP?
Ook via hen blijf je op de hoogte van de laatste wettelijke vereisten. De vakverenigingen voorzien tal van infosessies of opleidingen rond actuele thema’s belangrijk voor je bedrijf. Daarom werd de vereiste om lid te zijn van een vakvereniging mee opgenomen in het lastenboek van GroenGek(l)eurd.
Heel wat vakbekwame tuinaannemersbedrijven zijn enthousiast door het initiatief van GroenGek(l)eurd, omdat dit hen in staat stelt zich te onderscheiden in de sector.
Doordat het lastenboek tot stand kwam door de vakverenigingen voor tuinaanleg in samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt, vormt het een mooi evenwicht tussen kwaliteitscriteria, regelgeving, duurzaamheidsvereisten en haalbaarheid. Ondanks de aandacht voor haalbaarheid, kan het toch nog een uitdaging vormen voor een tuinaannemersbedrijf om bepaalde punten in het lastenboek in orde te krijgen.
Neem in dat geval zeker contact op met Groengekeurd vzw via info@groengekleurd.be of via 09/353.94.94. Ook het Proefcentrum voor Sierteelt biedt meer intensieve begeleiding aan voor bedrijven om het lastenboek te behalen. Hiervoor kan je contact opnemen met info@pcsierteelt.be of Bart.Haleydt@pcsierteelt.be
Als een zelfstandige een onderneming of een vennootschap opricht, of een nieuwe vestiging opent, dan worden de ondernemingsgegevens opgenomen in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Die databank wordt beheerd door de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Hierbij dien je als bedrijf op te geven welke bedrijfsactiviteiten je uitvoert door de juiste NACEBEL-code te kiezen. Activiteiten binnen de tuinaanleg vallen meestal onder de NACEBEL-code 81.300 Landschapsverzorging. Correcte codes zijn belangrijk, want als u andere activiteiten uitoefent dan wat u hebt laten registreren in de KBO, dan kan je als bedrijf problemen krijgen met facturen en verzekeringen.
Een RSZ-aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en de betaling van een RSZ-bijdrage is dan weer in het belang van eventuele werknemers die in dienst zijn, maar ook van jezelf als werkgever. Ook als eenmanszaak dien je een sociale bijdrage te betalen. In ruil hiervoor krijg je een aantal rechten als je ziek wordt, met pensioen gaat, vader/moeder wordt of voor een ziek familielid wil zorgen. Indien je deze bijdrage niet tijdig betaalt, wordt het bedrag verhoogt in het daaropvolgende jaar. Deze verhoging kan tot 7 jaar meegenomen worden. Indien er een ongeval gebeurt met één van de werknemers, kan een niet betaalde bijdrage ook voor problemen met de verzekering zorgen.
Jaarlijks ontvangen de leden van PCS en W&W een update van de verschillende overzichtsposters met erkende middelen voor de sierteelt.
Via deze posters kunnen telers en tuinaannemers snel het juiste gewasbeschermingsmiddel per ziekte, plaag of onkruid kiezen met daarbij info over de dosering van de middelen, de resistentiegroepen (voor afwisseling van producten), de MPS-Mind-scores en de nodige dopkeuze en bufferzones (bij gebruik in open lucht). Op de posters met insecticiden en fungiciden is daarnaast ook info beschikbaar over de opname in de plant, de wijze van werking op het insect of de schimmel, de gevoelige insectenstadia, de neveneffecten op nuttigen, de te verwachten (on)zichtbare residuen op de planten,…
Door het gebruik van deze posters in je fytolokaal toon je als tuinaannemer reeds aan dat je werkt met correcte dosis, selectieve middelen en met aandacht voor resistentie. Dit omvat reeds heel wat stappen uit de IPM richtlijnen waaraan GroenGek(l)eurd certificaathouders moeten voldoen.
Naast de posters voor insecticiden en fungiciden, herbiciden, reinigings- en ontsmettingsmiddelen is er sinds dit jaar ook de poster ‘Biologische bestrijders in de sierteelt’. Zo kan je voortaan via vier posters voor gebruik in open lucht het hele pakket erkende gewasbeschermingsmiddelen, biociden en nuttigen in een oogwenk raadplegen als leidraad voor je productkeuze of als praktische hulp voor het jaarlijks in orde stellen van je opslaglokaal van producten. De nieuwe poster met het overzicht van biologische bestrijders toont per plaag de mogelijk inzetbare nuttigen bij verschillende serretemperaturen, evenals de preventieve en curatieve doseringen die gebruikt kunnen worden. Ook wordt weergegeven tegen welke levensstadia van de plagen de nuttigen werken en of bijvoederen mogelijk is.
PCS- en W&W-leden ontvangen de posters per post na de hernieuwing van hun lidmaatschap en kunnen een digitale versie downloaden van het ledengedeelte van de website. Leden van het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem ontvangen later via een Actua-bericht nog een overzicht van de erkende middelen in gazon. Indien je lid wenst te worden, kan je je lidmaatschap activeren via de deze link. Ook op PCS studiedagen zijn gedrukte exemplaren te verkrijgen, zolang de voorraad strekt.
Kennis opdoen over het waarnemen en herkennen van ziekten, plagen en nuttigen behoort tot stap 2 van geïntegreerde gewasbescherming (IPM), waaraan elke tuinaannemer met een fytolicentie P2 of P3 moet voldoen.