Groengek(l)eurd Nieuwsbrief juni 2023
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
Wil je op de hoogte blijven van interessante tips & tricks m.b.t. het lastenboek van GroenGek(l)eurd, aankomende evenementen of andere nieuwsitems uit de sector? Volg en like GroenGek(l)eurd dan via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.
Iedere vakbekwame tuinaannemer, en zeker deze met het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel, volgt geregeld opleidingen om mee te zijn met de laatste nieuwe technieken en trends binnen de groensector. Op deze manier kunnen klanten optimaal bediend worden.
Ook in deze nieuwsbrief vind je een overzicht van interessante studiemomenten die binnenkort plaatsvinden.
De plantenkeuze bij aanleg en ontwerp van een natuurlijke tuin is een thema waarover vaak verschillende visies bestaan. Want zowel bij kwekers, ontwerpers, aanleggers en beheerders rijzen een aantal prangende vragen om te komen tot een kwalitatief resultaat. Welke invloed heeft het veranderende klimaat op het assortiment? Welke soorten zal ik kiezen? Welke rol is weggelegd voor inheems en voor cultivars? Wat is de vraag van de klant? Tijdens dit lerende netwerkmoment gaan tuin- en groenprofessionals dieper in op deze en andere vragen. We bekijken of de visies van de verschillende schakels in de sector op elkaar aansluiten. Of is er meer afstemming nodig? De namiddag start met een rondleiding op het terrein van de gastheer Rozenkwekerij Lens Roses. Nadien volgen toelichtingen van een ontwerper, een tuinaannemer en een kweker. We maken ruim tijd voor vragen en discussie. Daarna volgt een netwerkdrink.
Het lerend netwerkmoment start om 16u30 en gaat door bij Lens Roses, Redinnestraat 11, 8460 Oudenburg. Inschrijven kan hier.
In onze dichtbebouwde stedelijke omgeving is het een uitdaging om in de behoefte aan groen te voorzien. Nochtans is er nog een grote, momenteel onbenutte, oppervlakte aan verticale en horizontale gebouwvlakken beschikbaar. Zowel extensieve en intensieve groendaken als (niet)-grondgebonden gevelgroen bieden een kosten- en ruimte-efficiënte manier om de leefbaarheid en de klimaatbestendigheid van steden te vergroten.
Deze fietstocht langsheen een aantal inspirerende en innovatieve projecten met dak- en/of gevelgroen toont hoe je dit als (tuin)architect, projectontwikkelaar, bouwaannemer of tuinaannemer meer kan integreren in de toekomst. Er wordt, indien gewenst, een fiets voorzien door de organisatie.
Deze fietstocht is een initiatief van het Proefcentrum voor Sierteelt, Groen Groeien, de Belgische Federatie voor dak- en gevelgroen, stad Gent en Blikveld. Deelname kost 16 €. Achteraf kan nagepraat worden tijdens het netwerkmoment bij een hapje en een drankje
Inschrijven voor de namiddag kan hier.
Tijdens deze navorming voor de fytolicente leer je onder andere bij over praktijkonderzoek voor biodiverse en kwalitatieve beplanting. Verder krijg je een overzicht van de regelgeving rond gebruik van fytoproducten in de tuin. Tenslotte staat een voorstelling van het kwaliteitslabel Groengek(l)eurd op de agenda.
Sinds november 2015 is een fytolicentie verplicht voor iedereen die als professioneel gebruiker gewasbeschermingsmiddelen wil gebruiken. Een fytolicentie is 6 jaar geldig. Om je licentie te verlengen, dien je een aantal bijscholingen te volgen om zo je kennis over gewasbeschermingsmiddelen actueel te houden.
In samenwerking met Kenniscentrum tuin+ en Waerbekehuis werden door het Proefcentrum voor Sierteelt dit voorjaar twee natuurlijke demotuinen aangelegd. Dit gebeurde in het kader van het Oost-Vlaams PDPO-project ‘Biodivers groen: klimaatrobuust en budgetvriendelijk’. Deze demotuinen dienen als inspiratie voor alle tuinaannemers die willen inzetten op preventie van ziekten en plagen en bevorderen van biodiversiteit, de basis voor geïntegreerde gewasbescherming en een belangrijk luik in het lastenboek van het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel.
De eerste demotuin werd aangelegd in de voortuin van het Waerbekehuis, een voormalige pastorie die centraal gelegen ligt in de dorpskern van Waarbeke, recht tegenover de Sint-Amanduskerk. Het ontwerp voor de voortuin werd gemaakt op basis van een reeds ontwikkelde landschapsvisie. Een deel van de voortuin werd hiervoor onthard. In het ontwerp werd het cultuurhistorisch gegeven van een pastorijtuin vertaald naar een hedendaagse beplanting met oog op biodiversiteit. Het pad dat nog door de voortuin loopt bestaat uit gerecupereerde klinkers met een brede voeg waar de beplanting in kan doorlopen. De voortuin bestaat een functionele laag van gemengde kruidige vegetatie tussen de 1 en 40 cm hoog met o.a. Achillea millefolium, Ajuga reptans, Campanula garganica, Aster dumosus en Prunella vulgaris. Daartussen werd een themalaag met voorjaarsbloeiende bolplanten aangeplant (Anemone blanda, Cyclamen coum coum en Cyclamen hederifolium). Tegen de gevel werden twee borders met een groepsbeplanting van o.a. Geranium macrorrhizum, Helleborus foetidus en Polystichum setiferum voorzien. Tot slot werd langs het pad naar de voordeur een open rozenheg van Rosa gallica geplant.
Een tweede demotuin werd aangelegd op de percelen van PCS in Destelbergen. Deze natuurlijke tuin bestaat uit een boomlaag, struiklaag, kruidlaag, gemengd kruidenrijk grastapijt en een bloemrijke weide. Voor de boomlaag werden Mespilus germanica, Sorbus aucuparia en Morus alba aangeplant volgens IBR. De struiklaag bestaat uit solitairen (Corylus avellana, Prunus tomentosa, Salix alba en Sambucus nigra) en uit bosgoed (Rhamnus frangula, Salix alba en Sambucus nigra). De kruidlaag werd in vier verschillende drifts aangeplant met o.a. Cardamine pratensis, Knautia arvensis, Lamium orvala, Aster divaricatus. Het kruidenrijk grastapijt en de bloemrijke weide werden ingezaaid met zadenmengsels van Cruydt-Hoeck.
Beide demotuinen zullen door PCS opgevolgd worden naar biodiversiteitswaarde, klimaatbestendigheid en budgetvriendelijkheid. Voor meer informatie rond het project kan je hier terecht.
Bij de aanleg en onderhoud van tuinen komen vaak grote hoeveelheden groenafval vrij: snoeihout, haagscheersel, maaisel, stronken, struiken. In veel gevallen biedt de tuinaannemer aan de klant ook de afvoer van deze fracties aan als extra dienstverlening. Van het moment dat het groenafval de tuin van de klant verlaat, wordt het een afvalstof en moet het ook als dusdanig worden beheerd.
CKCert cvba is een onafhankelijke controle instelling gespecialiseerd in het auditen van bedrijven die met levend materiaal werken. Werken met planten, onderhoud en aanleg van tuinen, opritten, zwemvijvers, maar ook alle werken errond, het zijn zeer specifieke opdrachten voor tuinaannemers. CKCert verricht al sinds de opstart van het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel de audits op de bedrijven. Intussen werd hun software omgeving ook aangepast zodat je eenvoudig via de website een audit kan aanvragen. Twee medewerkers met een achtergrond in tuinaanleg volgden een specifieke praktijkopleiding voor de audits van het Groengek(l)eurd lastenboek. Tijdens de audit denken de auditoren ook mee hoe je je bedrijf kan verbeteren. Je kan je goed voorbereiden op de audit door de checklist te doorlopen, maar als je nog twijfels hebt over bepaalde aspecten van het GroenGek(l)eurd lastenboek kan je ook voorafgaand advies vragen via info@groengekleurd.be.
Een audit aanvragen kan via deze link.