Groengek(l)eurd Nieuwsbrief November 2023
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
Het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel wint duidelijk aan bekendheid. Deze zomer werd een reportage gemaakt door PlattelandsTV binnen de serie “Tournée Provinciale”, deze werd uitgezonden in de week van 9 oktober 2023. Een prachtige tuin om te ontspannen, wie droomt daar niet van? Een doordacht aangelegde en goed onderhouden tuin geeft jarenlang plezier en weinig zorgen. Daar is ook de eigenaar van de tuin die onderhouden wordt door GroenGek(l)eurd tuinaannemer Jan Belaen helemaal van overtuigd.
Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) ondersteunt de professionele tuinaannemers via de Afdeling Groen en begeleidt ook tuinaannemers die het GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel willen behalen. Via het project GreenSupport kan de werking van de Afdeling Groen verbreden en nog meer inzetten op klimaatbestendig en biodivers groen.
Tuinaannemers en landschaps- en tuinarchitecten die deelnemen aan de Green Deal Natuurlijke tuinen engageren zich om meer in te zetten op het bewaren en optimaliseren van de bodemkwaliteit als basis voor natuurlijke tuinen. Omdat dit thema vaak nog onderbelicht is bij tuinprofessionals, organiseerde de ‘Werkgroep Bodem’, die wordt getrokken door PCS, een opleiding rond bodemkwaliteit. Dit gebeurde in het najaar van 2022 in samenwerking met het Departement Omgeving, de Bodemkundige Dienst van België en Natuurlijk Tuinieren. De belangrijkste bevindingen uit deze opleiding werden door het PCS verwerkt in vijf infofiches.
Wens je als GroenGek(l)eurd tuinaannemer de bodemkwaliteit tijdens ontwerp, aanleg en beheer nog meer te verhogen? Bekijk dan zeker de infofiches met tips!
Via proefwerk van het PCS en langs administratieve weg, werden een aantal nieuwe erkenningen voor siergewassen verkregen. Via de bekomen proefdata uit recente taxuskeverproeven op het PCS werden twee volwaardige vervangers gevonden voor het product Steward, dat vorig jaar is weggevallen. Een eerste product heeft zijn erkenning hiervoor ondertussen bekomen. Het is een oude bekende, met name Tracer (480 g/l spinosad, 9275P/B). Aan een dosering van 30 ml/100 l (tripsdosering is 20 ml/100 l) scoorde dit middel in een efficiëntieproef op volwassen kevers zelfs beter dan Steward. De toepassing gebeurt best bij valavond en mag maximaal 3 keer worden uitgevoerd.
Het middel Flint 50 WG (500 g/kg trifloxystrobine, 9144P/B) heeft via proefwerk dan weer uitbreidingen bekomen tegen Monilinia bij sierbomen en -heesters in open lucht (10 g/100 l, maximum 2 toepassingen) en tegen roest en Calonectria bij sierplanten onder bescherming en in open lucht (15 g/100 l, maximum 2 toepassingen).
Enkele producten verloren echter ook hun erkenning. Het meest opvallend zijn de namen Vertimec (trips, mijten,…), Movento 100 SC (bladluis, wolluis, witte vlieg,…) en Exalt (trips,…). Gelukkig blijven er voorlopig nog andere abamectine-producten op de markt en is er nog Tracer ter compensatie van Exalt. Maar voor Movento 100 SC is er geen volwaardig alternatief. Dit product had via PCS-proeven, net zoals Vydate 10 G, net een bijkomende erkenning verkregen tegen wortelluizen, een zeer lastige plaag. Het gebruik van Floramite 240 SC tegen spintmijten wordt beperkt tot het gebruik onder bescherming.
Voor een actueel overzicht van erkenningen, verwijzen we naar www.fytoweb.be.
Bodemkwaliteit is de basis van succesvolle groenzones en sportdomeinen. Een gezonde bodem zorgt er immers voor dat je planten goed aanslaan en groeien, zodat ziekten en plagen weinig kans krijgen. Dit thema kwam uitgebreid aan bod op de navorming fytolicentie sportsector ‘Bodemkwaliteit, het fundament van veerkrachtige sportterreinen’. Ook heel wat tuinaannemers namen deel aan deze vorming. Duurzaam beheer van grasvelden wordt immers steeds meer een uitdaging, ook in tuinen. We leerden om te gaan met uitdagingen zoals de aanwezigheid van ziekten, plagen en onkruiden, het verstrengen van de wetgeving en extreme weersomstandigheden en toch de grasmat kwalitatief en bespeelbaar te houden. Hoe zorgt een gezonde bodem ervoor dat ziekten, plagen en onkruid minder kans krijgen? Wat kunnen we leren uit de vele bodemanalyses van grasmatten? Waar loopt het fout en wat kunnen we eraan doen? We kregen inzicht in bodemgezondheid, hoe je de bodem kunt verbeteren en de planten stimuleren. Verder bekeken we ook wat de impact is van gras- en plantensubstraten op de waterbuffering en watervoorziening van planten.
De presentaties van de vorming kan je hier terugvinden.
Op 14 september was GroenGek(l)eurd alom tegenwoordig op de Nationale Grasdag bij Graszoden van Bael te Meerhout. Meer dan 900 bezoekers bezochten de vele interessante standen en konden kennis maken met ons kwaliteitslabel. Enkele tuinaannemers waren helemaal overtuigd en vroegen onmiddellijk een audit aan. Ook veel andere standhouders ondersteunen het initiatief van een kwaliteitslabel. Veiligheid, onderhoud en goed gebruik van machines door een tuinaannemer is immers ook een aandachtspunt tijdens de audit.
Tijdens de scholendag op 15 september konden ook de toekomstige tuinaannemers alvast GroenGek(l)eurd leren kennen. Hoewel we vragen dat GroenGek(l)eurd tuinaannemers minstens 3 jaar ervaring hebben na het afronden van hun opleiding, kunnen pas afgestudeerde en startende tuinaannemers alvast alles op punt zetten!
Elke groenondernemer komt dagelijks met een van de twee begrippen in contact. De beide begrippen combineren en samenbrengen vormt een nog grotere uitdaging. Het is de kunst voor een ondernemer om het juridische aspect te combineren met het menselijke. Slaag je hierin dan vergroot je automatisch de kans op een succesvolle werking binnen je bedrijf. Dit is ook één van de vereisten in het GroenGek(l)eurd lastenboek.
Wil je je kennis over dit onderwerp aanscherpen? Kom dan luisteren op 25 januari 2024 om 19u bij Distripond te Laakdal. Inschrijven kan je hier.