Groengek(l)eurd Nieuwsbrief November 2024
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
het kwaliteitslabel voor tuinaannemers
Vakverenigingen zijn een belangrijke partner voor jou als ondernemer in de tuinaanleg. In deze nieuwsbrief duiden we het belang van aansluiting bij een vakvereniging.
Volg ons op sociale media
Wil je op de hoogte blijven van interessante tips & tricks m.b.t. het lastenboek van GroenGek(l)eurd, aankomende evenementen of andere nieuwsitems uit de sector? Volg en like GroenGek(l)eurd dan via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.
Als tuinaannemer werk je in een complexe omgeving. Er komen steeds nieuwe inzichten in de manier waarop je een tuin kan aanleggen en onderhouden. Er is de economische realiteit waarbinnen je werkt. Er zijn verplichte bijscholingen, of je hebt zelf nood aan nieuwe kennis. Er zijn allerhande regels voor je bedrijf, je personeel of de locatie waar je werkt. Niet eenvoudig om in al die dingen steeds mee te blijven…
Het Groengek(l)eurd kwaliteitslabel voor tuinaannemers hecht er enorm belang aan dat je je aansluit bij een professionele vakvereniging. Deze vakverenigingen volgen niet alleen al die punten op voor jou, ze gaan ook actief aan de slag om de belangen van de tuinaannemers te verdedigen. Ze zorgen ervoor dat overheid en administraties rekening houden met de eigenheid van jouw sector, zodat er realisaties komen die voordelig zijn voor jouw bedrijf. Zo zorgden de vakverenigingen ervoor dat bv. flexijobs mogelijk werden in tuinaanleg, naast vele andere zaken.
En nog belangrijker: de vakverenigingen ontzorgen je als bedrijfsleider door al die kennis en informatie op een dienblad aan jou aan te bieden. Op tal van infosessies, studieavonden en bedrijfsbezoeken verspreid over het hele Vlaamse land, dicht bij jou in de buurt. Een kans om samen met collega’s rond een bepaalde topic iets bij te leren, erover te discussiëren, en waar mogelijk zelfs feedback te geven aan het beleid. Meer nog, je kan bij je vakvereniging terecht voor jouw specifieke bedrijfsprobleem, en ze helpen je graag op weg naar de goede oplossing op basis van hun enorme expertise.
Maar bovenal zijn vakverenigingen een ontmoetingsplaats van collega’s, om van gedachten te wisselen, om over de dingen die je dagdagelijks bezig houden te praten, om je bedrijf te verbeteren.
Daarom vinden we het als GroenGek(l)eurd kwaliteitslabel belangrijk om je bij een vakvereniging voor tuinaannemers aan te sluiten!
We willen jullie in deze nieuwsbrief graag laten kennismaken met de verschillende vakverenigingen. We vroegen aan de vakverenigingen Groen Groeien, St Fiacre en Pro4Green (BFG-FBEP) om zichzelf kort voor te stellen. Je vindt de ingezonden bijdragen verder in deze nieuwsbrief.
Ontdek wat dé vereniging voor Vlaamse tuinaannemers voor jou doet!
Groen Groeien is dé vakvereniging voor Vlaamse tuinaannemers en heeft als doel de belangen van haar leden te behartigen en de professionaliteit binnen de sector te bevorderen. Wij willen onze leden en partners doen groeien op professioneel én persoonlijk vlak, met nieuwe inzichten, échte connecties en hechte compagnons. Het is samen dat we onze groene stiel een niveau hoger tillen.
Groen Groeien is aangesloten bij de sierteelt- en groenfederatie AVBS en geruggesteund door Boerenbond verdedigen we de belangen van onze sector op alle mogelijke niveaus bij overheden. Zo hebben we er onder andere via onze mandaten voor gezorgd dat flexijobs mogelijk werden in de tuinaanleg. Ook in tal van andere dossiers zorgen wij dat de stem van de tuinaannemer gehoord wordt. Verder kunnen we beroep doen op twee consulenten die je bijstaan met allerhande advies.
Als lid van Groen Groeien laat je je inspireren door slimme ideeën, op exclusieve bedrijfsbezoeken en kwalitatieve leermomenten. Zo organiseren we jaarlijks een 20-tal activiteiten over verschillende thema’s doorheen Vlaanderen. Elke activiteit is terug te vinden in onze uitgebreide activiteitenkalender.
Wij lanceren elk jaar vijf edities van ons eigen vakblad ‘Groen Groeien magazine.’ Daarin verschijnen gerichte vakartikels, laatste nieuwtjes en verslagen van onze studiedagen. Verder bieden wij onze leden via een ledenvoordelenboek talloze voordelen aan bij onze partners.
Via onderzoeksinstellingen als Viaverda dragen we als vereniging ook bij aan kwalitatief onderzoek, puur op maat van de groenvoorziening. Zo zetelen we mee in stuurgroepen en zorgen onze investeringen ervoor dat dit onderzoek kan doorgaan. We beschikken tenslotte over twee nicheplatformen (zwemvijverbouw en dak- en gevelgroen) waarmee we twee specifieke deelsectoren verenigen en hun belangen verdedigen.
Maar het is ons vooral om het kameraadschap en de collegialiteit te doen. Want persoonlijke connecties gaan veel verder dan werk alleen!
Webadres: www.groengroeien.be
Contact: info@groengroeien.be
Ingezonden door Groen Groeien
dé beroepsvereniging voor West-Vlaamse tuinaannemers
Traditie en ervaring
De West-Vlaamse beroepsvereniging voor sierteelt en groenvoorziening SINT-FIACRE is al meer dan 135 jaar hét overlegplatform voor West-Vlaamse tuinaannemers en siertelers. Zo was Sint-Fiacre ook mede oprichter van het Algemeen Verbond Belgische sierteelt en groen. De missie van de vereniging Sint-Fiacre is thans gebaseerd op: tuinbouwtraditie – vakbekwaamheid – groenmanagement – collegialiteit.
Ongetwijfeld bent u ook geïnteresseerd in de toekomsttrends van uw beroep. Alle actuele thema’s kan je met collega’s bespreken binnen onze beroepsvereniging.
West-Vlaamse werking
Dicht in uw buurt en gemiddeld iedere maand organiseert Sint-Fiacre een ledenvergadering. Ons JAARPROGRAMMA speelt in op de noden en actualiteiten binnen uw beroep als tuinaannemer. Via eigentijdse en permanente bijscholing worden diverse aspecten van uw beroep kritisch doorgelicht.
Volgende thema’s komen regelmatig aan bod zoals teelt- en aanlegtechniek, plantenkennis en plantensortiment, plantenziekten en tuinplagen, groenbeheer en nazorgtechniek, reductie van herbiciden en alternatief onkruidbeheer, tuin- en landschapsarchitectuur, verkooptechniek en public relations, groen- en bedrijfsmanagement, veiligheid en preventie op de werf en het bedrijf, milieu- natuur en omgevingsvergunningen, ruimtelijke ordening en vestigingsproblematiek,…
Sluit je aan bij de beroepsorganisatie voor tuinaannemers Sint-Fiacre
Er zijn diverse aansluittarieven op maat van uw bedrijf. Aan U de keuze. De diverse categorieën voor lidmaatschap kan je raadplegen op onze website (www.sint-fiacre.be). Ook in bijberoep ben je welkom bij onze beroepsvereniging. Via Sint-Fiacre kan je ook lid worden van het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt en groenvoorziening (A.V.B.S.) (www.avbs.be).
Als lid van een beroepsvereniging geniet je uiteraard een aantal voordelen. Je kan beroep doen op het provinciaal secretariaat van Sint-Fiacre te Zwevegem en als lid van AVBS kan je ook rekenen op de dienstverlening van AVBS & Boerenbond. Via een beroepsvereniging worden uw belangen verdedigd bij de hogere overheden en bij VLAM.
Sint-Fiacre en Groen Gek(l)eurd
Het label Groen Gek(l)eurd is een kwaliteitscertificaat die door de vakorganisatie Sint-Fiacre ondersteund wordt. Dit label is een bewijs dat je voldoet aan alle professionele regels en normen. Een belangrijk criterium daarbij is dat je lid bent van een erkende beroepsorganisatie, zoals Sint-Fiacre. Sluit je aan bij Sint-Fiacre en behaal uw eigen kwaliteitslabel via Groen Gek(l)eurd.
Contact:
Vandromme Dirk, secretaris KHSint-Fiacre (vandromme.dirk@telenet.be)
Vancauwenberghe Karl, voorzitter KHSint-Fiacre
Ingezonden door Sint-Fiacre
Op de laatste editie van Green Expo lanceerde BFG-FBEP haar nieuwe naam met een feestelijke receptie. In samenwerking met een communicatiebureau PSG Group werd een nieuwe huisstijl ontwikkeld en werd er gekozen om de sterke naam van de West-Vlaamse afdeling over te nemen voor de hele vakvereniging,
Directeur Yves Heirman benadrukte tijdens zijn speech het belang van de vakvereniging als collegiale ontmoetingsplaats. Pro4Green zet verder in op het samenbrengen, vertegenwoordigen, informeren en ondersteunen van de Belgische tuinaannemers. We mochten samen met een fiere voorzitter Christian Bassem en de aanwezige tuinaannemers het glas heffen op een mooie toekomst.
Proficiat met de nieuwe naam!
Als hét kwaliteitslabel voor tuinaannemers konden we natuurlijk niet ontbreken op Green Expo 2024. We mochten talrijke tuinaannemers verwelkomen op onze stand. De belangrijkste vraag was telkens: waarom? Waarom zou ik me als tuinaannemer certificeren. We legden graag uit hoe een kwaliteitslabel je helpt om eens vanop afstand naar je bedrijf en je bedrijfsprocessen te kijken, en het zo naar een hoger niveau te tillen. Als tuinaannemer zet je je elke dag in om alle klanten hun tuin perfect in orde te krijgen, maar sta je soms net te weinig stil bij je eigen bedrijf, je machines, je medewerkers, of hoe je de zaken aanpakt. Door de onafhankelijke audit moet je even de tijd nemen om na te denken, alle losse eindjes op orde te zetten, en van daaruit weer vooruit te kijken.
Na hun bezoek concludeerden tuinaannemers inderdaad dat het lastenboek wel haalbaar leek mits inderdaad enkele zaken op het bedrijf op orde te stellen. Het certificaat is een krachtige tool om je professionaliteit te tonen aan klanten, leveranciers en overheden. De kostprijs valt uiteindelijk wel mee, want je betaalt enkel aan de auditor die langskomt. Voor een kleine prijs van omgerekend maandelijks 1 bak cola voor je medewerkers creëer je een enorme meerwaarde voor je bedrijf.
Hoe begeleid je klanten naar klimaatvriendelijke keuzes in de tuin? Gedragsinzichten voor tuinprofessionals
Op 23 september vond tijdens Green Expo een infosessie plaats i.h.k.v. de Green Deal Natuurlijke Tuinen rond klimaatrobuuste tuinen. Tuinen maken immers integraal deel uit van het groenblauwe netwerk waarin we wonen, werken en ontspannen. Ze kunnen dus een belangrijke rol spelen in de context van klimaat, biodiversiteit en welzijn indien ze op een natuurlijke wijze worden ingericht en beheerd. Toch wordt hun potentieel voor klimaatmitigatie en -adaptatie momenteel onvoldoende benut. Enerzijds door een gebrek aan kennis, anderzijds doordat tuineigenaars nog niet altijd openstaan voor een klimaatrobuuste aanpak.
In deze infosessie werden tips en inzichten meegegeven vanuit het onderzoeksveld om tuineigenaars en andere stakeholders mee te nemen in de klimaatrobuuste aanpak. Het onderzoek van KuLeuven ging dieper in op het begrijpen en sturen van gedrag van tuineigenaars, terwijl de demonstratietuinen van het project Biodivers groen (Viaverda en Kenniscentrum tuin+) meer inzichten gaven in de biodiversiteit van verschillende types groen. tTot slot werd dieper ingegaan op de aanpak van helend groen door Erasmus hogeschool Brussel.
De presentaties kan je hier terugvinden, het artikel rond gedragsverandering hier.